faculty

פרופ' עלי חוסיין
תפקיד:
פרופסור חבר
קומה: 15 חדר: 1513 - בניין אשכול.

שעת קבלה: יום רביעי בין 10:30-11:30 בתיאום מראש
פנימי: 2075

תחומי מחקר

שירה ערבית קלסית, בעיקר: שירת השבט הוד'ייל, שירת הנקאאץ' (שירת גנאי והיתול) בתקופה האומיית, ההומור בשירה הערבית הקלסית, שירת ה-בדיע, ריטוריקה בשירה הערבית הקלסית.

אתר אישי

אני פרופ' (חבר) עלי אחמד חוסיין, מרצה לשירה ערבית קלסית ולרטוריקה הערבית. עבודת הדוקטורט שלי עסקה ב שירתם של שני משוררים הנמנים עם שבט הוד'ייל: אבו ד'ואייב אל-הוד'לי ותלמידו סאעדה בן ג'ואייה. את פוסט הדוקטורט שלי סיימתי באוניברסיטת הרוודה אצל המנוח פרופ' וולפהרט היינרישס. בתקופה האחרונה אני עוסק בהתפתחות הרטוריקה בשירה הערבית הקלסית, החל מהתקופה הג'אהלית במאה החמישית וכלה במאה החמש-עשרה לספה"נ. בשיתוף פעולה עם קולגות בחוג למערכות מידע באוניברסיטת חיפה אני מפתח תוכנות ממוחשבות לניתוח אוטומטי של הרטוריקה הערבית בשירה הערבית הקלסית. זכיתי בשני מענקי ISF בסכום כולל של800 אלף ש"ח. במחקר ה-ISF  האחרון אני חוקר את התפתחות ההומור בשירה הערבית הקלאסית.

אני מלמד מגוון רחב של קורסים, בעיקר בתחום השירה הערבית הקלאסית, הרטוריקה הערבית, ההומור בשירה הערבית, השירה לפי המדקדקים הערביים, ובתקופה האחרונה גם נוגע בתחום הפילוסופיה המוסלמית.
תחום המחקר העיקרי שלי הוא השירה הערבית הקלאסית: הרטוריקה של השירה הערבית הקלסית והתפתחותה, מבנים מיוחדים בשירה הערבית הקלאיסת, שירת ההיתול הנקראת "שירת הנקאאץ' בתקופה האומיית, ובתקופה האחרונה גם ההומור והתפתחותו בשירה הערבית הקלסית. שני הפרוייקטים של ה- ISF שלי עוסקים בהתפתחות הרטוריקה וההומור בשירה הערבית הקלסית.

להלן רשימה נבחרת של הפרסומים האחרונים שלי:
1. Ali Hussein, The Lightning-Scene in Ancient Arabic Poetry: Function, Narration, and Idiosyncrasy in Pre-Islamic and Early Islamic Poetry. Wiesbaden: Otto Harrasowitz Verlag, 2009. In the series Arabische Studien.
2. Ali Hussein, The Rhetorical Fabric of the Traditional Arabic Qasida in Its Formative Stages: A Comparative Study of the Rhetoric in Two Traditional Poems by Alqama l-Fahl and Bashshar b. Burd. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2015. In the series “Abhandlungen fuer die Kunde des Morgenlandes.” Im Auftrag der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft. Editors: Sebastian Guenther and Florian Reiter. Volume 98.
3. Ali Hussein (ed.). Branches of the Goodly Tree: Studies in Honor of George Kanazi. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2013. In the series: Arabisch-Islamische Welt in Tradition und Moderne. Editor: Raif Georges Khoury. Volume 10.
4. Ali Hussein, “The Rhetoric of Hudhalī Wine Poem.” Oriens 43/1-2 (2015): 1-53.
5. Ali Hussein, “Expiatory Humor in a Pre-Islamic Poem by Ilba’ b. Arqam.” Middle Eastern Literatures 21/2-3 (2018): 206-224.
6. Ali Hussein, “Elegy and Nasib in the Ancient Arabic Qasida: The Unique Structure of an Elegy by Ibn Muqbil.” Journal of Semitic Studies LXIV/2 (Autumn 2019): 507-533.